Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Dzisiaj rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów zwykle następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, muszą gruntownie odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też obserwować reakcje dziecka w owym czasie, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja czy też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać pionierskie artykuły osobno i co kilka dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najporządniej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezmiernie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety i nie jedzą mleka lub produktów zawierających orzechy.