Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, cudowną propozycją jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej legendarnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, jednakowoż i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają także pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Połączenie odpowiednich składników z trafnymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.